Τηλ.:2310 224114 / Κιν.: 6974 780054


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣΣυχνές ερωτήσεις

1. Πότε πρέπει να επισκεφτώ το ρευματολόγο?

Αν παρατηρήσετε πόνο, οιδήματα ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις που δεν οφείλονται σε τραυματισμό ή υπερβολική κούραση και διαρκούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

2. Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και η Οστεοαρθρίτιδα αφορούν την ίδια ασθένεια?

Είναι δύο διαφορετικά νοσήματα. Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα οφείλεται σε φλεγμονή της άρθρωσης, ενώ η Οστεοαρθρίτιδα προκαλείται κυρίως από τη φθορά του χόνδρου. Φλεγμονή υπάρχει και στην Οστεοαρθρίτιδα, αλλά δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, ενώ καταστροφή του χόνδρου μπορεί να υπάρχει και στην τελευταία αλλά σε προχωρημένα στάδια. Η θεραπεία των δύο νοσημάτων είναι διαφορετική.

3. Υπάρχει κάποια δίαιτα που να βοηθάει τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα?

Υπάρχουν κάποια επιστημονικά δεδομένα ότι συγκεκριμένες τροφές μπορεί να μειώσουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ορισμένοι ασθενείς παρατηρούν ότι ορισμένα φαγητά επιδεινώνουν την αρθρίτιδα. Οι τροφές αυτές διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Γενικότερα συστήνεται δίαιτα με μειωμένα κεκορεσμένα λίπη και πολλά πολυακόρεστα, όπως αυτά που υπάρχουν στα ψάρια. 

4. Τι είναι οι βιολογικοί παράγοντες? 

Βιολογικοί παράγοντες είναι μια νέα ομάδα φαρμάκων που αδρανοποιούν ειδικές ουσίες που προκαλούν τη φλεγμονή, όπως ο TNFα τα επίπεδα του οποίου αυξάνονται στη φλεγμονή. 

5. Είναι ο Λύκος κληρονομικός? 

Υπάρχει κάποια οικογενειακή προδιάθεση. Όμως δεν είναι σίγουρο ότι τα παιδιά των πασχόντων θα εκδηλώσουν την ασθένεια. Δεν συνιστάται ο έλεγχος των παιδιών, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

6. Τα χέρια μου και τα πόδια μου γίνονται «μπλε» όταν κάνει κρύο. Μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό? 

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε σπασμό των αγγείων και ονομάζεται φαινόμενο Raynaud. Τα πόδια και τα χέρια πρέπει να παραμένουν ζεστά ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες με γάντια και κάλτσες. Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει αγγειοδιασταλτικά, όπως νιφεδιπίνη. 

7. Τι είναι η φωτοευαισθησία και τι οι αντιδράσεις φωτοευαισθησίας? 

Φωτοευαισθησία είναι η ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλιακού φωτός και εκδηλώνεται με εξανθήματα συχνά σε συνδυασμό με πυρετό, αδυναμία, αρθραλγίες και άλλα συμπτώματα. 

8. Πώς μπορώ να ξέρω ότι ο Λύκος είναι σε έξαρση? 

Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά που είχε στο παρελθόν ή και κάποια νέα συμπτώματα. Μερικά είναι:
  • Πυρετός >37.5 οC που διαρκεί πάνω από 5-7 ημέρες
  • Πόνος και οίδημα αρθρώσεων
  • Κόπωση
  • Δερματικά εξανθήματα
  • Πληγές στο στόμα και στη μύτη

9. Μπορεί ο Λύκος να προκαλέσει προβλήματα μνήμης? 

Αρκετοί ασθενείς σε κάποιο στάδιο της νόσου αναφέρουν σύγχυση, διαταραχές μνήμης και δυσκολία στο να εκφράσουν τη σκέψη τους. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται στους ασθενείς με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

10. Σε τι διαφέρει ο Δερματικός από το συστηματικό Λύκο? Μπορεί ο Δερματικός να μεταπέσει σε Συστηματικό?

 Ο Δερματικός Λύκος προσβάλλει μόνο το δέρμα, ενώ ο Συστηματικός μπορεί εκτός από το δέρμα να προσβάλλει και οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος. Πολύ μικρό ποσοστό (5%) που εμφανίζει μια μορφή δερματικού Λύκου (Δισκοειδής) μπορεί να μεταπέσει σε συστηματικό. 

11. Μου ανακοινώθηκε ότι έχω θετικά ΑΝΑ και υποφέρω από πόνους αλλά ο γιατρός μου έχει τη γνώμη ότι πάσχω από ινομυαλγία και όχι Λύκο. Τι σημαίνει αυτό? 

Οι ασθενείς με θετικά ΑΝΑ, αρθραλγίες και μυαλγίες δεν έχουν απαραιτήτως Λύκο. Η ινομυαλγία κατάσταση συχνή σε γυναίκες, εξηγεί πολλές φορές γενικευμένους πόνους σε χαμηλά δε ποσοστά και σε χαμηλούς τίτλους μπορεί να συνοδεύονται με θετικά ΑΝΑ.

12. Είναι ο Λύκος θανατηφόρος νόσος?

 Γενικά δεν είναι θανατηφόρος νόσος. Σήμερα με τη σωστή παρακολούθηση και θεραπεία το 80-90% των ασθενών μπορεί να ζήσει.

13. Τι μπορώ να κάνω για την αύξηση του βάρους που προκαλείται από την κορτιζόνη?

Η κορτιζόνη μπορεί να προκαλέσει λαιμαργία γι’ αυτό είναι καλό να ακολουθείτε μια πιο υγιεινή διατροφή. Όταν πεινάτε μπορείτε να πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι από χυμό λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, βγείτε ένα περίπατο, πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη, με γάλα που έχει χαμηλά λιπαρά

14. Το σκληρόδερμα είναι κληρονομική νόσος? 

Όχι δεν είναι κληρονομική νόσος. Εντούτοις, τα άτομα με Σκληρόδερμα μπορεί να έχουν συγγενείς που πάσχουν από άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Από διαφορετικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η τάση - προδιάθεση για αυτοάνοσες παθήσεις είναι κληρονομική. 

15. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα όταν έχω Σκληρόδερμα? 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμες με «λανολίνη» προκειμένου να διατηρηθεί η επιδερμίδα μαλακή. 
Για τον κνησμό μπορείτε να πάρετε αντιισταμινικά.